Over de grens

Als schoonheidsspecialiste vind ik het waardevol om zo nu en dan te ervaren hoe anderen uit het vak te werk gaan. Om inspiratie op te doen, scherp en kritisch te blijven en om de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen. Van elke behandeling die ik onderga, leer ik. In positieve en negatieve zin. Soms kom ik tot de heldere ontdekking dat ik het zó nooit zou doen.

Als ik reis bezoek ik in het land van bestemming vaak schoonheidsinstituten. Een andere cultuur en levenswijze brengen ook andere technieken en behandelmethoden met zich mee. Ik heb in de afgelopen jaren vakkundige mensen ontmoet die het vak begrijpen. Toch onthoud je meestal niet die heerlijke massages, maar juist die behandelingen die intens slecht of apart waren!

Zo vond ik de masseuse in Indonesië wel erg heldhaftig mijn ledematen masseren. Het woord ‘au’ was blijkbaar niet zo universeel als ik op dat moment hoopte. De Balinese dame vertrok geen spier (ik wel!) en ging stug door waarmee ze bezig was. In Afrika gaf een Keniaanse mevrouw mij ongegeneerd een borstmassage. In een hammam in Turkije was ontspanning ver te zoeken tussen witte toeristen en verhitte Turkse mannen die luidruchtig met elkaar communiceerden. Wat ik vorig jaar in Mexico meemaakte, spande echter de kroon. Ik was toe aan een ontspannende massage. In een schoonheidssalon leidde een verzorgde vrouw met een kenauachtige uitstraling en lange, blauw gelakte nagels mij naar een nogal afstotend kamertje. Rechts een plank vol met vettige potjes en smoezelige kleding. Links een aftandse massagetafel met een laken vol vlekken. Daartussen een ven die piepend heen en weer draaide. Ellendig vroeg ik me af wat mijn beste smoes zou zijn om rechtsomkeer te maken. Als reiziger (en als journalist) ga je niets uit de weg en is de gebaande weg soms saai om af te leggen, dus vermande ik me. Ik nam argwanend plaats op de ongewassen lakens en vroeg me af wie mij hier het komende uur zou gaan masseren? Al wist ik beter, mijn fantasie sloeg enigszins op hol. Een mooie Mexicaanse latino? Een professionele masseur met gouden handen? Ik voelde een teleurstelling opkomen toen de kenau zelf terugkwam. Na tien seconden was me compleet duidelijk dat dit de meest memorabele massage ooit ging worden, in de slechte zin van het woord. Ze had werkelijk geen idee waarmee ze bezig was. Mijn hele lichaam verkrampte onder haar stevige handen tegen wie ik geen ‘nee’ durfde te zeggen. De ven piepte op de achtergrond en ik had zo graag mee willen piepen. Het ergste kwam nog. Ze pakte een goedkoop apparaat en masseerde er mijn rug mee. Omdat ik er inmiddels volledig van uitging dat zij geen gebruik maakte van een gedegen reinigingsapparaat, kreeg ik visioenen van klanten met open acne of een enorme zweetproductie. Toen ze met het zoemende apparaat richting mijn voeten ging, vond ik het écht niet leuk meer. Wie zegt dat het vorige ‘slachtoffer’ geen schimmelvoeten had! Gelukkig beëindigde ze de massage kort erna. In mijn hotelkamer heb ik me een uur lang grondig onder de douche gewassen! Ik liet me op het bed vallen waar uiteindelijk een klein glimlachje verscheen. Soms ontdek je dus hoe je het zelf nooit zou doen!